Overslaan en naar de inhoud gaan
Elke Van Parys

"Storytelling en presenteren kan je leren"

Inspirerend

Elke Van Parys is herstellend perfectionist, keynote speaker, content creator, bedrijfsleider, auteur … Kortom, een creatieve generalist die eind 2023 haar tweede boek uitbracht: De perfecte presentatie. Het is haar missie om professionals te helpen beter te presenteren en hun spreek- en podiumangst te overwinnen. En laat presenteren nu net een heel belangrijke skill zijn voor ondernemers. Het boek is dus absoluut een aanrader!

Elke, jij noemt jezelf herstellend perfectionist? Wat betekent dat?

Toen twee verschillende mensen mij twee jaar geleden, los van elkaar en kort na elkaar, zeiden dat ik een perfectionist was, wuifde ik dat weg. Ik heb namelijk ook wel een slordig kantje en kon daar dus zeker niet de term ‘perfectionistisch’ op kleven. Die opmerking heeft mij echter toch in de spiegel doen kijken en ik ben in het thema gedoken.

En inderdaad, ik voldeed aan zo goed als alle criteria van perfectionisme: uitstelgedrag, erkenningsdrang, piekeren, te veel verantwoordelijkheid opnemen, zeer kritisch zijn voor mezelf, complimenten moeilijk kunnen aanvaarden, overanalyseren … Ik ben er mij dus ondertussen van bewust dat ik een perfectionist ben en dat het mij in het verleden, en op vandaag soms nog, zeker al stokken in de wielen heeft gestoken. Ik probeer daarom nu bijvoorbeeld meer te genieten van het proces, van de weg ernaartoe. Dat kon ik vroeger helemaal niet. Enkel wanneer ik mijn doel had bereikt, voelde ik voldoening. Nu kan ik al eens onderweg genieten. Maar het blijft wel een proces, ik ben er nog niet.

Jouw boek over presenteren lijkt in eerste instantie vooral gericht te zijn aan perfectionisten, maar is eigenlijk zeer waardevol voor élke professional die zijn presentatieskills wil verbeteren. Hoe is het boek er gekomen?

Ik wilde al lang iets doen rond presenteren, want ik sta al heel mijn leven graag voor groepen en krijg ongelofelijk veel energie van presenteren. Ik wilde echter niet het zoveelste boek over dat thema schrijven. Toen dus twee jaar geleden bleek dat ik een perfectionist was, ontdekte ik ook dat veel perfectionisten last hebben van spreekangst. Dat heeft de bal voor mij aan het rollen doen gaan.

Daarnaast ben ik ook ongelofelijk gepassioneerd door storytelling. Het is mijn levensmissie om meer storytelling te zien ontstaan in het bedrijfsleven, want dat kan een wereld van verschil maken! Er is dus daarom een heel hoofdstuk gewijd aan storytelling, met daarin één van mijn favoriete structuren om een verhaal op te bouwen in een presentatie.

Het boek is vooral zeer praktisch en hands-on. Ik interviewde vier mensen, onder wie Pascale Platel, en heb deze interviews doorheen het boek verweven. Mijn verhaal en inzichten worden dus afgewisseld met die van vier ervaren sprekers. Bij dit boek heb ik wél genoten van de weg ernaartoe, want die gesprekken waren zo boeiend en fijn om te doen!

In het laatste hoofdstuk deel je heel wat concrete tips over bijvoorbeeld de titel van je presentatie, stiltes durven laten, balans vinden tussen te veel en te weinig informatie delen … Maar ook over hoe je humor kan gebruiken in je presentatie, en dat is toch wel voor velen een uitdaging, nietwaar?

Ja, maar dat was ook de clou van mijn stukje over humor in het boek: doe het enkel wanneer het bij jou én de situatie past. Humor betekent niet dat je grappen moet maken of mensen moet doen schaterlachen. Als je je goed en comfortabel voelt als spreker, zal je al eens sneller een ludieke opmerking of kwinkslag maken. Die spontaniteit is vooral belangrijk en dat is wat een (glim)lach op het gezicht van mensen zal toveren.

Ook die balans tussen te veel en te weinig informatie vinden is inderdaad belangrijk. We zijn zo gepassioneerd door wat we doen en we zijn vaak ook veel te gul. Net zoals schrijven schrappen is, is presenteren dat ook. Less is more. Prop je presentatie niet te vol, maar zorg dat het behapbaar blijft en mensen de tijd krijgen om je informatie te verwerken tijdens je presentatie.

Hoe ga jij zelf te werk als je een presentatie voorbereidt?

Ik begin altijd bij mijn titel. Die moet functioneel zijn en eigenlijk meteen de structuur van de presentatie aangeven. Zo kan een goede titel zijn: ‘3 tips om met meer zelfvertrouwen op het podium te staan’, of ‘5 slimme strategieën om meer leads te genereren’. Ik vind het belangrijk dat je titel een belofte is die je dan ook effectief met je presentatie waarmaakt.

De verhalen die ik in mijn presentatie wil verwerken, schrijf ik volledig uit. Ik puzzel dan met woorden en zinnen tot het helemaal goed zit en ik het verhaal ook echt kan doen landen bij het publiek. Ik oefen die verhalen dan uiteraard ook mondeling en creëer ezelsbruggetjes zodat ik de hele flow van het verhaal goed in de vingers heb. Ik leer mijn presentatie dus zeker niet woord-voor-woord uit het hoofd.

Wanneer ik dan uiteindelijk in de zaal kom, probeer ik altijd al eens vooraan in te voelen en de setting in mij op te nemen. Wanneer het kan, netwerk ik al wat met de aanwezigen vooraf, zodat ik voeling krijg met het publiek. En wanneer ik dan vooraan sta om de presentatie aan te vangen, ga ik eerst even over alle hoofden en maak ik connectie met het publiek. Ik zeg altijd: een goede bereiding zit in de voorbereiding. Niet alleen in de keuken, maar dus ook als je mag presenteren.

Iedereen kan dus leren presenteren?

Zeker! Naast een aantal vaardigheden die je kan aanleren en trainen, is het vooral belangrijk dat je jezelf bent en dat je gepassioneerd bent door wat je vertelt. Ik woonde onlangs een presentatie bij van iemand die heel goed voorbereid was, maar alles aflas van een blad papier. Ik voelde geen greintje passie en dus ook geen connectie met de persoon en het verhaal. Zo jammer … Mijn grootste tip: wees vol van je verhaal en wees enthousiast dat je anderen in jouw enthousiasme mag laten delen!

Op 11 juni organiseer jij je eerste editie van Powerful Talks for Business in de gezellige evenementenlocatie Boereau in Kruisem, deze keer over storytelling. Wat mogen we daar verwachten?

Er zullen vier keynote speakers praten over storytelling, telkens met een andere insteek. Zo zal Kathleen Cools het hebben over storytelling in sales, Harald Dumoulin over visuele storytelling en ikzelf over storytelling in presentaties. De vierde spreker is basketballegende Ann Wauters die in haar lezing storytelling zal toepassen.

Tussen de keynotes door zijn er sofagesprekken waar we inzoomen op andere aspecten in het bedrijfsleven waarvoor storytelling zeker een meerwaarde kan zijn. Hoe zet je bijvoorbeeld storytelling in om mensen mee te krijgen in je strategie of om teams beter met elkaar te laten communiceren? Want hoewel het lijkt alsof artificiële intelligentie de wereld gaat overnemen, zal het nooit op kunnen tegen onze persoonlijke verhalen en emoties.

Helemaal mee eens! Ik ben dan ook trots dat ik met Overondernemers.be ambassadeur mag zijn voor jouw event en ik kijk er ongelofelijk naar uit om ook zelf geïnspireerd te worden. Tot dan!

Interesse om Elkes werk te lezen of haar op 11 juni aan het werk te zien?

Klik hier om het boek 'De perfecte presentatie' te bestellen en klik hier voor meer info over het evenement.

Gerelateerde artikels

Dimi en Annick ondernemersverhaal
Inspirerend
- Dimi Ferrest
"Je hoeft niet op elke golf te willen surfen"
Hilde De Rore Interieurdokter
Inspirerend
- Hilde De Rore
"Ik vind mezelf steeds opnieuw uit"
Laurence Carton Bur.O ondernemersverhaal
Inspirerend
- Laurence Carton
"Netwerken is vooral zaaien om later te oogsten"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden