Overslaan en naar de inhoud gaan
Elke Leyman Re-Story

“Jij bent degene op wie je zit te wachten”

Inspirerend

Elke Leyman is een vrouw met een missie: laten zien dat het ook anders kan. Dat doet ze als gedelegeerd bestuurder van de coöperatieve vennootschap Re-story, én met haar solovoorstelling ‘De illusie van machteloosheid’. Iedereen kan volgens Elke een verschil maken, hoe klein ook. En het is tijd dat we dat – zeker als ondernemer – ten volle beseffen en ernaar handelen.

Beluister het volledige podcastgesprek hier.

Elke, jij hebt een achtergrond in de bewegingswetenschappen, kinesitherapie en ergonomie. Op een bepaald moment werd het je allemaal te veel. Diagnose: burn-out. Samen met je man ging je op zoek naar inzichten en jullie beseften dat het ook anders kan. Vertel?

Inderdaad, ik had dit bij mezelf helemaal niet zien aankomen en mijn man ook niet. We doken in onze persoonlijke crisis, op zoek naar antwoorden, en we ontdekten dat er overal in de wereld van die crises zijn: politieke crisis, huwelijkscrisis, klimaatcrisis … Wat is er toch allemaal aan de hand, dachten we. Daarover zijn we allebei onze verhalen gaan schrijven. Ik over mijn persoonlijke crisis en mijn man als activistische journalist over wat er gaande is in de wereld. Gaandeweg zagen we in dat alles met elkaar is verbonden. Zoals een mens een burn-out heeft, heeft ook de aarde, het klimaat, de politiek en de economie een burn-out. We schreven een boek over onze inzichten: Disrupt jezelf. De kernboodschap? Als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant.

En dat leidde dan weer tot de oprichting van Re-Story.

Inderdaad. We lopen momenteel vast in een verhaal van afscheiding, ieder voor zich, de sterkste wint … We willen laten zien dat het anders kan. Dat we niet allemaal op ons eigen eilandje moeten bezig blijven, dat we niet tegen elkaar moeten concurreren, en dat er veel positieve verhalen zijn van hoop, verbinding, vertrouwen en elkaar helpen.

Foto door Muriel Grégoire

Het raakt mij dat jullie zo’n sterke purpose hebben. Jij weet echt wat je hier te doen hebt. Hoe was het voor jou om te beseffen welke impact je op deze wereld écht wil maken?

Dat besef is uiteraard stapsgewijs gekomen. “Snotneus, wie denk je wel dat je bent?”, hoorde ik vroeger regelmatig in mijn omgeving. Op den duur ga je dat geloven en weet je soms niet meer wie je bent. Door mijn burn-out heb ik heel veel innerlijk werk gedaan en ben ik gaan beseffen dat er in elk van ons een prachtige parel zit. Je moet je afvragen wat er nodig is om die parel naar boven te halen en om deze aan iedereen te durven laten zien. Wanneer je beseft dat ook jij een parel bent, ga je stralen, en dat werkt aanstekelijk. Ik hoop mensen hiervan te overtuigen, een steentje te verleggen. Dat is ook waar ‘De illusie van machteloosheid’ over gaat: we denken dat we weinig tot geen impact hebben als individu. Niets is minder waar: jij bent degene op wie je zit te wachten.

Je zei het al, Re-Story laat aan de hand van verhalen zien dat het ook anders kan. Kan je wat meer vertellen over de organisatie?

Met Re-story willen we eigenlijk een antwoord bieden op wat de neoliberale Britse premier Margaret Thatcher ooit zei: there is no alternative. Er is absoluut wél een alternatief! Maar daarvoor moeten we op andere manieren naar de wereld kijken dan zoals die ons worden voorgespiegeld in de traditionele media. Wij brengen verhalen van denkers, doeners en makers die tonen dat het wél anders kan.

Het grootste succes van het neoliberalisme is dat ze ons hebben doen geloven dat we het alleen moeten doen. Wij geloven dat je samen veel verder komt. Daarom is Re-story heel bewust een coöperatieve vennootschap met ondertussen 120 coöperanten, zowel bedrijven als individuen. Een deel van die coöperanten zijn lezers, maar veel van deze mensen maken zelf ook een verschil. Die kwaliteiten en talenten zijn we nu ook aan het samenbrengen om bedrijven te helpen in hun transitie naar een zebrabedrijf, een bedrijf dat streeft naar een evenwicht tussen financiële winst en maatschappelijke impact.

Hoe weet je of jouw bedrijf een zebrabedrijf is? Kan je dat meten?

We zijn daar momenteel een checklist voor aan het uitwerken, zodat je voor jezelf kan nagaan waar je zit in het proces. Er zijn op dit moment nog relatief weinig zebrabedrijven. Ook wij met Re-story zijn daar nog hard aan aan het werken. Financieel gezonde cijfers zijn belangrijk om te blijven bestaan, dus winst mag er zeker zijn en moet ook een doel zijn. Als je daarnaast ook een even sterke maatschappelijke impact kan maken, dan zet je volgens mij iets heel moois in de wereld.

Daar kan ik alleen maar mee instemmen. Bedankt, Elke!

Ontdek de voorstelling van Elke op 26 november!

Op 26 november slaan Re-story en Overondernemers.be de handen in elkaar voor een inspiratieavond rond purpose en hoe ook jij het verschil maakt. We zijn hiervoor te gast bij Björn Accoe in Melle, een ondernemer met een missie. Naast zijn verhaal inspireren ook Phebe van Overondernemers.be en Elke van Re-story jou over hoe ook jij het verschil kunt maken, en wat dat voor jou kan betekenen.

Gerelateerde artikels

Publiek Authentiek Els Vanlooy
Inspirerend
- Els Vanlooy
"Ondernemen brengt me dagelijks buiten mijn comfortzone"
Dirk
Inspirerend
- Dirk De Smet
“Ik hou ervan voortdurend in contact te komen met uiteenlopende professionals”
Françoise Cornette Marketing Link
Inspirerend
- Françoise Cornette
"Werk voor je klanten alsof het voor jezelf is"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden